top of page

Yapay Zeka İle Mastering: Düşük Ses Problemine Son!

Müzisyen ve prodüktörler için müziklerini master'lama aşaması maaliyetli ve stresli bir iştir. Ya bir mastering engineer'a para yatırmak gerekir ya da Ozone gibi pluginlerle evde mastering ayralarını kurcalamak gerekir. Ozone ve benzeri otomatik mastering yapan pluginler hem pahalıdır hem de profesyonel standartlarda bir sound yakalama garantisi vermezler. (Genellikle karşılaşılan bir durum ses seviyenizin hala daha referans aldığınız parçadan daha kısık duyulmasıdır).


Bu blog yazımda sizlere DistroKid'in yeni yapay zeka ile çalışan mastering hizmeti olan Mixea'yı tanıtacağım. Günümüzde internette birçok mastering hizmeti bulunmakta. Evinizde otururken artık Abbey Road'dan bile mastering hizmeti almanız mümkün. Fakat doğal olarak bu tarz büyük prodüksiyon şirketlerinin mastering hizmetleri pahalıya patlıyor. Diğer yapay zeka ile çalışan onilne mastering tool'larından bazıları LANDR, BandLab ve eMastered. Ben sizler için hepsini denedim ve sonuçları kıyasladığımda Mixea'nın diğerlerinden çok daha güçlü bir ses ve bright (iyi anlamda, tizler çok net) bir şekilde mastering yaptığını deneyimledim. Ayrıca Mixea fiyat olarak da LANDR ve eMastered'dan çok daha uyguna geliyor (ilk master tamamen ücretsiz, sonra yıllık 99 dolar karşılığında sonsuz master alabiliyorsunuz). Bu nedenle bugün sizlere mastering işini kolayca nasıl Mixea'ya yaptıracağınızı anlatacağım.


1. Mixea.com'a giriş yapın ve "Upload a track for free" yazan butona tıklayın. (DistroKid hesabınız varsa Distrokid hesabınıza giriş yaptıktan sonra ana menü üzerinden Mixea'yı bulabilirsiniz).


2. "Instantly master your first track for free" yazan mavi dikdörtgene tıklayın ve yüklemek istediğiniz mix'lenmiş parçayı bilgisayarınızın dosyaları arasından seçin.


3. Mixea'nın yapay zeka ile dosyayı işlemesini bekleyin.


4. Parçanızın master'lanmış halini kaliteli bir çift referans monitörü ya da referans kulaklıklarıyla dinleyerek mastering'in yoğunluğunu (parçanın ses seviyesi ve compression'unu etkiler) ve tizlik sıcaklık oranını (parçanın frekanslarını etkiler) belirleyin. Eğer bu konuda yeniyseniz tavsiyem her ikisinin de ayarını tam ortada tutmak olacaktır. Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra "Download your mastered track with a free account" yazan butona basın.


5. Bu aşamada henüz DistroKid'e giriş yapmadıysanız DistroKid'e giriş yapma sayfasıyla karşılaşacaksınız. Eğer DistroKid hesabınız yoksa ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz.


6. Mixea menüsünde yer alan "My mastered tracks" bölümünden masterlanmış dosyanızı en yüksek kalitede indirebilirsiniz (Parçanızı DistroKid veya diğer distribütörlere Ultra HD'yi kalitesinde yüklemenizi tavsiye ederim).


Mastering engineer'a yüksek bütçe ayırmak ya da evde kendiniz mastering yapmaya uğraşarak parçanızın ses seviyesi olarak dinlediğiniz parçalarla yarışıp yarışamadığı konusunda telaş yapmak yerine profesyonel duyulan ve fiyat olarak gayet makul bir mastering hizmeti sunan Mixea üzerinden mastering yapmanızı öneriyorum.

Müzik ve yapay zeka içerikli yazılar yazmaya devam edeceğim. Blogumu instagram'dan da takip etmeyi unutmayın.



Barış Demirel

Müzik Prodüktörü, Girişimci ve Eğitmen



Video ve Ses Prodüksiyonu

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Bizi Takip Edin
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page